Vi hører og læser efterhånden om det over alt – veganisme. Livsstilen, hvor man undlader at spise alle animalske produkter, og hvor man derfor lever af en plantebaseret kost. Men hvorfor er det blevet så trendy i de seneste par år? Hvad er det, der får folk til at blive veganere efter mange år som kødædere? Her får du 3 grunde til, hvorfor det er godt at spise vegansk, i det mindst engang i mellem.
1. Det er sundt
Der er lavet undersøgelser, der viser, at det er sundt for kroppen at spise plantebaseret mad. Der findes modstridende argumenter, men nogle eksperter mener, at livsstilssygdomme som sukkersyge og blodpropper kan skyldes den store mængde animalske produkter, vi indtager gennem hele livet. Derfor kan det være godt for kroppen at skifte til plantebaserede måltider, i hvert fald ind i mellem.
2. Det er godt for dyrene
Det giver sig selv, at jo færre dyreprodukter vi spiser, jo færre dyr skal der slagtes. Det vil altså sige, at du ved at spise vegansk, kan være med til at redde dyr. Og udover at nogle mener, at det er synd at slå dyrene ihjel, så er mange veganske aktivisters omdrejningspunkt, at vi kan stoppe dyremishandling og dyreplageri ved at spise vegansk. Salg af animalske produkter handler om udbud og efterspørgsel, så jo flere der spiser vegansk, jo mindre kød og animalske produkter bliver der solgt, og jo færre dyr skal der holdes fanget og slagtes. Dog kan de veganske produkter godt være dyrere end de almindelige, og det kan derfor være en fordel at låne nogle penge til det, så man er sikker på, at økonomien ikke kommer til at lide under det.
3. Det er godt for miljøet
Der skal rigtig meget vand til, for at producere en liter mælk fra en ko. Der skal både vand til, som koen kan drikke, og vand til produktionen, og i sidste ende løber det op og bliver til rigtig meget, og det er ikke godt for miljøet. Derudover findes der rigtig meget metangas i køers bøvser, og det kan lyde underligt, men det betyder faktisk, at når en ko bøvser, så forurener den en del. Jo færre køer, der bliver avlet til mejeri- og kødproduktion, jo mindre metangas bliver der sluppet ud, fordi der er færre køer til at bøvse, og jo mindre bliver vores verden forurenet.